Leningen oversluiten kan voordelig zijn maar kan ook duurder zijn dan u denkt. Of het verstandig is om een lening over te sluiten ligt aan uw financiële situatie. Als een lening wordt overgesloten dan wordt de bestaande lening afgelost met een nieuwe lening. In het geval van meerdere leningen dan worden deze allen afgelost en samengevoegd tot één lening.

Boete vroegtijdig aflossen
Als u een lening vroegtijdig aflost kan het zijn dat er kosten zijn in de vorm van een boete. U kunt in het contract nakijken wat de boete is voor vroegtijdig aflossen. Door de boete kan het zijn dat u niet voordeliger uit bent als u een lening oversluit naar een andere geldverstrekker.

Rentepercentage
Wanneer u meerdere leningen wilt oversluiten is het voordeel dat u een lagere rente moet betalen doordat u meer geld leent. Hoe hoger de lening, hoe lager het rentepercentage. Als u een lening wilt oversluiten dan moet u nagaan of de nieuwe lening geen actierente betreft. De actierente is maar voor een korte periode geldig waarna deze binnen korte tijd wordt verhoogd. De lage rente is dan misschien goedkoper maar dit is dan maar voor korte duur. Op de lange termijn bent u zelfs duurder uit.