De maximale lening is het bedrag dat u verantwoord maximaal kunt lenen volgens de regels van de AFM. De AFM hanteert een vaste formule voor het berekenen van de maximale lening. De formule zorgt ervoor dat de lening verantwoord is voor u. U wilt immers niet te veel lenen zodat u het niet meer kunt betalen. Dat is voor u verstandig maar ook voordelig voor de kredietverstrekker. De geldverstrekker wil graag dat u kunt betalen wat u leent. Er wordt daarom uitgegaan van het bedrag dat u verantwoord kunt lenen.

Aanvragen lening
U moet bepaalde gegevens aanleveren bij het aanvragen van een offerte. Dit zijn de persoonsgegevens, huidige maandlasten en inkomensgegevens. Met deze gegevens controleert de kredietverstrekker of u betalingsachterstanden hebt. Er wordt een controle uitgevoerd bij het BKR. De gegevens zorgen ervoor dat men uw financiële situatie weet zodat men de maximale lening voor u kan berekenen.

Hoe wordt het berekend?
De kredietverstrekker kan met de aangeleverde gegevens uitrekenen hoeveel u iedere maand kunt missen voor een lening. Het gaat er niet om hoeveel u zelf wilt betalen voor een lening maar hoeveel u maandelijks kunt missen. Er moet immers geld overblijven voor andere noodzakelijke maandelijkse betalingen. Er is een vaste formule die gebruikt wordt om de maximale lening te berekenen die rekening houdt met uw situatie.

De ruimte tussen uw inkomen en maandlasten is een belangrijke maatstaf bij het bepalen van de maximale lening. De geldverstrekker gaat tevens uit van statistische gegevens zoals de woonquote. Dit geeft de verhouding weer tussen de lasten van de huurwoning of hypotheeklasten in verhouding tot het inkomen. Door deze gegevens te gebruiken is te zien hoeveel u maandelijks te besteden hebt voor een krediet. Hoe groter de financiële ruimte, hoe groter de maximale lening is.