Hoelang je af moet betalen? Dat verschilt per lening, en geen enkele lening is gelijk. De aflossingsperiode is van verschillende factoren afhankelijk zoals de levensduur van het product dat je wil kopen. Wil je motor kopen? Zorg dan dat je een looptijd kiest die past bij de aankoop die je wil doen. Zo gaat een tien jaar oude motor geen twintig jaar meer mee bij normaal gebruik. Het is wel zo dat hoe langer de aflossingsperiode, hoe minder je per maand betaalt aan aflossing.

Lage maandlasten of korte looptijd?
Het verlagen van de maandlasten is niet bepaald realistisch als je voor een lening waarmee je vandaag een tien jaar oude motor koopt over twintig jaar nog steeds de lening terug moet betalen. Wees eerlijk maar fair tegenover jezelf en kies voor een kort looptijd. De maandlasten zijn dan hoger maar je zorgt er wel voor dat je niet tientallen jaren blijft aflossen, zelfs als de motor allang niet meer in je bezit is.

Wat bepaalt de hoogte van de maandlasten?
De maandlasten van een lening worden grotendeels bepaald door maandelijkse aflossing en rente. Er zijn verschillende typen kredieten met verschillende maandlasten. Bij leensoorten als het doorlopend krediet en de persoonlijke lening betaalt u een vast maandbedrag. Bij het doorlopend krediet ligt echter geen looptijd vast, waardoor u niet weet hoe lang u de maandelijkse bedragen moet betalen.

Waarom een lening afsluiten?
Voordat u een lening afsluit, moet u weten hoeveel u kunt geld lenen en welke lening voor uw doel geschikt is. Veel voorkomende kredieten zijn de persoonlijke lening (vast leenbedrag), het doorlopend krediet (onbeperkt opnemen), het rentekrediet (lenen zonder aflossing tijdens looptijd) en het autokrediet. Waar u voor kiest, is afhankelijk van waar u de lening voor wilt gebruiken en wat uw wensen zijn wat betreft aflossing en looptijd. Op veel websites kunt u bekijken welke type lening voor uw situatie van toepassing is.