Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met een krediethypotheek hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om met de krediethypotheek rente af te trekken van de belasting. Zonder belastingaftrek is de krediethypotheek nog steeds te kiezen.

De meest flexibele hypotheeksoort die er bestaat is de krediethypotheek. Het idee van deze hypotheek is hetzelfde als een bankrekening waarop u rood kunt staan. Uw limiet is nu alleen aanzienlijk hoger. Net als bij een gewone bankrekening kunt u geld storten en natuurlijk tevens geld opnemen, zolang u uw limietbedrag maar niet overschrijdt. U betaalt iedere maand een vergoeding over het bedrag dat u heeft opgenomen. Deze vergoeding noemen we “de hypotheekrente”. Het hangt vooral af van de waarde van uw huis, hoeveel geld u kunt opnemen. Omdat u voorheen alle hypotheekrentebetalingen van de belasting mocht aftrekken, was een krediethypotheek vroeger erg interessant. Vandaag de dag geldt dit niet meer.
De reden om toch een krediethypotheek te nemen is de hypotheekrente. Deze is namelijk lager dan de hypotheekrente voor een gewone geldlening. Aangezien u bij een geldverstrekker of een krediethypotheek uw huis als onderpand aanbiedt, is dit mogelijk. De hypotheekrente voor een krediethypotheek is bovendien doorgaans niet voor een langere periode vast te zetten.

Voordelen:

  • U bepaalt zelf hoeveel u terugbetaald.
  • Het is tevens erg gemakkelijk om de gestorte bedragen weer op te nemen.

Nadelen:

  • Het is meestal niet mogelijk om de hypotheekrente voor langere periodes vast te zetten.
  • Het bedrag dat u rood mag staan is meestal een stuk lager dan de eigenlijk waarde van uw huis.