Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met een beleggingshypotheek hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om met de beleggingshypotheek rente af te trekken van de belasting. Zonder belastingaftrek is de beleggingshypotheek nog steeds te kiezen.

U betaalt het geleende geld bij een beleggingshypotheek pas terug aan het einde van de looptijd. U legt een maandelijkse premie in, gedurende de looptijd van uw hypotheek. U kunt deze premie gebruiken voor de belegging in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. De bedoeling hiervan is dat uw beleggingen voldoende vermogen opleveren aan het einde van de looptijd van uw hypotheek. De hypotheek kan daaropvolgend in één keer worden afgelost met dit opgebouwde vermogen.

Hoe wordt het geld belegd bij een beleggingshypotheek?
Er bestaan twee varianten van de beleggingshypotheek. Bij de ene variant belegt u via een levensverzekering en bij de overige variant belegt u rechtstreeks in beleggingsfondsen. Als voorwaarde stellen de meeste geldverstrekkers hierbij een overlijdensrisicoverzekering. Er is in beide gevallen pas achteraf bekend of er genoeg vermogen is opgebouwd om de lening af te kunnen lossen. als er te weinig vermogen opgebouwd is, zult u met een restschuld blijven zitten.

Veel vrijheid maar ook veel risico
U krijgt veel vrijheid bij een beleggingshypotheek. U kunt voor een groot deel zelf vaststellen in welke beleggingsfondsen u investeert en hoeveel geld u iedere maand opzij legt. Er bestaat wel een minimale door de bank opgelegde maandpremie. De waarde van aandelen kan soms enorm stijgen, wat zeer aantrekkelijk is aan beleggen. Met een relatief kleine investering kunt u dus geld verdienen. Beleggen is echter een risicovolle en zeer onvoorspelbare onderneming. Het kan tevens voorkomen dat uw aandelen weinig tot niets zullen opleveren. In dit geval kunt u aan het einde van de looptijd met een restschuld blijven zitten.

Voordelen:

  • Uw beleggingen kunnen veel geld opleveren als alles meezit.
  • Voor een van belang deel bepaalt u zelf hoeveel geld u opzij zet en wat u ermee doet.

Nadelen:

  • Uw beleggingen leveren niet genoeg op als het tegenzit, waardoor u niet in staat bent om de hele schuld af te lossen en dus blijft zitten met een restschuld.
  • Bij de variant beleggen via een levensverzekering betaald u relatief hoge administratieve kosten.
  • Het is een risicovolle onderneming om te beleggen in aandelen.