Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met veel verschillende hypotheken hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om veel hypotheeksoorten belasting af te trekken. De annuïteiten hypotheek is één van de twee hypotheeksoorten waarbij hypotheekrenteaftrek nog mogelijk is.

Een vast bedrag wordt in hypotheek termen tevens wel een “annuïteit” genoemd. als u een annuïteiten hypotheek afsluit betaald u iedere maand een vast bedrag, afgezien van eventuele hypotheekrentewijzigingen. Dit vaste bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de afbetaling die gebruikt wordt om de lening terug te afdragen en het overige deel is de hypotheekrente, die u dient te afdragen over de lening.

Steeds groter deel afbetaling, steeds kleiner deel hypotheekrente
De verdeling van uw maandlasten verandert geleidelijk over hypotheekrente en afbetaling, ondanks dat u altijd hetzelfde maandbedrag betaalt. Het grootste deel bestaat in het begin uit hypotheekrente en slechts een klein deel uit afbetaling. Er wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor afbetaling en dus een kleiner deel voor hypotheekrentebetaling, naarmate de looptijd vordert. Het geleende bedrag wordt steeds lager, aangezien u stap voor stap het geleende geld terug betaald. Om deze reden betaald u tevens steeds minder hypotheekrente. Er wordt steeds groter deel van het vaste maandbedrag gebruikt voor het aflossen van de lening.

Voordelen:

  • Als de hypotheek afloopt is het hypotheekbedrag gegarandeerd afgelost.
  • U heeft relatief lage lasten in de beginperiode vanwege veel belastingvoordeel.
  • Heldere en eenvoudige hypotheeksoort.

Nadelen:

  • Het is een relatief dure hypotheeksoort over de gehele looptijd bekeken.
  • U lost nauwelijks af in de beginfase.
  • Uw netto kosten van wonen worden steeds hoger.