Wanneer je een hypotheek afsluit en een woning koopt dan heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte en voor de inkomstenbelasting. Je mag de hypotheekrente en bepaalde kosten aftrekken van de belasting. Kijk hieronder voor de regels die hiervoor gelden:

Maximale duur van de hypotheekrenteaftrek
Er geldt een maximale looptijd van 30 jaar voor het aftrekken van de belasting. Na deze periode gaan de kosten van een woning dus sterk omhoog. Je kunt de hypotheekrente niet aftrekken als het geld van je hypotheek niet voor de woning gebruikt.

Overwaarde van de hypotheek
Als je je vorige woning met winst verkoopt, tevens wel bekend als overwaarde, dan heeft dit gevolgen voor de aftrek van de hypotheekrente. als je deze overwaarde gebruikt voor een nieuwe woning financiering dan mag je over dit bedrag geen hypotheekrente meer aftrekken.

Vermogensbelasting en de hypotheek
Wanneer je een vermogen hebt opgebouwd door bijvoorbeeld te sparen voor de terugbetaling dan heeft dit tevens gevolgen voor de belasting die je moet afdragen. Je moet hierover vermogensbelasting afdragen zoals dit tevens het geval is als je veel spaargeld hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *