Met particulier lenen bedoeld men geld lenen bij een niet commerciële kredietverstrekker met een vergunning. Dit is vooral interessant voor degenen die geen lening kunnen afsluiten bij de reguliere kredietverstrekkers. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een negatieve BKR codering. De meeste kredietverstrekkers willen nu eenmaal geen lening verstrekken aan personen met een betalingsachterstand.

Voordelen van particulier lenen
Als u geld leent van een particulier dan kan het zijn dat u geld bespaart. Geld lenen van bijvoorbeeld familie kan normaal gesproken voor minder rentekosten dan bij een kredietverstrekker. U kunt samen een contract opstellen waar de voorwaarden in worden vastgelegd. U kunt samen afspreken hoeveel rente u betaald over de lening. U kunt niet alleen voordeel halen uit de lagere rentekosten maar u kunt ook een ruimere aflossingsmogelijkheid bespreken. Zo kunt u in het begin minder betalen en naarmate de tijd vordert steeds meer aflossen.

Onderhandse lening
Als u van familie of vrienden geld leent en zelf de voorwaarden opstelt voor de lening dan is er sprake van een onderhandse lening. Hiervoor is geen tussenkomst van de bank nodig of een notaris. Het voordeel van een onderhandse lening is de vrijheid in het opstellen van de voorwaarden. Dit kan voordeliger zijn dan lenen bij een commerciële kredietverstrekker.