Als u een lening afsluit dan is het slim om te kijken waar de voorwaarden het beste zijn in verhouding tot de kosten van de lening. Kredietverstrekkers hebben vaak verschillende voorwaarden gekoppeld aan de leningen. Ook de rente en looptijd van de leningen verschillen. Om te zien welke het beste bij u past kunt u offertes aanvragen van meerdere kredietverstrekkers. Een aanvraag doen voor een lening kan op de website van een kredietverstrekker, maar tevens op speciale vergelijkingswebsites met verschillende kredietverstrekkers. U kunt tevens altijd persoonlijk bij een bank of financiële adviseur binnen stappen.

Offertes aanvragen
U kunt de offerte aanvragen door op de website van de kredietverstrekker een offerteformulier in te vullen. Tijdens de offerte aanvraag wordt u om bepaalde gegevens gevraagd zoals over uw persoonlijke situatie en uw wensen. Dit zijn persoonlijke gegevens, inkomen en woonlasten, hoeveel u wilt lenen en waarvoor. U wordt dan gebeld door een medewerker om uw gegevens door te nemen of u ontvangt per email de offerte.

Offertes vergelijken
Als u bij meerdere kredietverstrekker een offerte aanvraagt dan kunt u de offertes naast elkaar leggen en kijken welke de beste voorwaarden heeft. Aan de hand van de offertes kunt u precies zien wat de kosten zullen zijn voor iedere lening. In de offerte van de kredietverstrekker ontvangt u een aanbod wat betreft de rente, looptijd, aflossing en andere voorwaarden van de lening. Een offerte aanvragen is haast altijd vrijblijvend.

Het invullen van uw persoonlijke gegevens
Tijdens de aanvraag vult u meer informatie over uw privé omstandigheden en wensen in. Het gaat om persoonlijke gegevens, iedere maand inkomen en maandlasten, voorkeuren voor een lening en het gewenste leenbedrag in. Na de aanvraag kunt u zien of het mogelijk is bij de betreffende aanbieder een lening af te sluiten, hoe hoog de lening kan zijn en welke type lening het beste bij uw situatie past. Er zijn omstandigheden waarin een lening geweigerd wordt. Vaak heeft dit te maken met een negatieve Bureau Krediet Registratie codering waardoor de kredietverstrekker niet het risico wil nemen dat u de lening niet terug kunt betalen.