Verantwoord lenen betekent alleen lenen wanneer dat echt nodig is en niet meer dan nodig. Het gaat er ook niet om hoeveel u kunt lenen maar hoeveel u kunt missen. Een lening die u eigenlijk niet eens kunt betalen heeft niemand baat bij, u niet, maar de kredietverstrekker ook niet. Leen nooit meer geld dan echt nodig is. Vraag hiernaast alleen een lening aan voor zaken die er echt toe doen.

Is het nodig om geld te lenen?
Hebt u het geld nodig voor iets dat u ook echt nodig hebt? Een lening heeft voor een langere periode invloed op uw financiële situatie. Kunt u niet eerst sparen en het dan kopen? Stel uzelf deze vragen voor u besluit een lening aan te vragen. Een lening moet altijd afgelost worden. Daar moet u goed rekening mee houden.

Het gevaar van geld lenen
Denk eraan dat er tijdens de looptijd van een lening veel kan gebeuren. Het kan zijn dat u en uw partner gaan scheiden, of u raakt arbeidsongeschikt. Wat gebeurt er in dat geval met de lening? Daar moet u vooraf goed aan denken. Consumenten raken door deze problemen alleen maar verder in de problemen omdat blijkt dat het aflossen van de lening dan niet meer volgens planning verloopt. Zorg in ieder geval dat u altijd op tijd betaald zodat er geen betalingsachterstanden ontstaan.