Als u een lening afsluit dan kost dit geld. U betaalt iedere maand rente en aflossing. Hoeveel u iedere maand betaalt hangt af van de soort lening en de hoogte van de lening. De maandlasten van de lening zijn ook afhankelijk van het rentepercentage. Het rentepercentage kan per kredietverstrekker vergelijken. Voordat u een lening afsluit moet u ten eerste precies weten wat de maandlasten zijn.

Maandlasten lening berekenen
Een lening kost geld. U betaalt maandelijkse rente en vaak tevens een bedrag aan aflossing van het krediet. De maandlasten van een lening verschillen nogal per lening type en tevens per kredietverstrekker. Voordat u een lening afsluit, moet u goed opletten op wat u voor een lening aan maandlasten kwijt kunt zijn. De maandlasten van een lening hangen onder meer af van het leenbedrag, het rentetarief, de looptijd en eventuele bijkomende kosten, zoals een afsluitprovisie, boetes bij vervroegd geld lenen of een koopsom. U moet al deze zaken op een rijtje hebben om te weten wat u exact kwijt zult zijn aan een kredieten.

Hoe kan ik de maandlasten berekenen?
Op verschillende websites kunt u de maandlasten van een bepaalde lening berekenen. U moet dan veelal informatie als gewenst bedrag, netto jaarinkomen van u en uw partner, de netto huur of hypotheek invullen. Wat zij niet vermelden zijn de eventuele bijkomstige kosten, zoals afsluitprovisie, boetes en eventuele verzekeringen (koopsom, overlijdensrisicoverzekering). Bij het berekenen van de maandlasten van een lening via speciale rekenprogramma’s moet u om deze reden altijd rekening houden met daadwerkelijk hogere kosten dan het rekenprogramma vermeldt.

Hoe worden de maandlasten samengesteld?
De maandlasten van een lening zijn onder meer afhankelijk van de leensom, het rentepercentage, de looptijd en eventuele bijkomende kosten zoals de afsluitprovisie. Het gros van de maandlasten bestaat uit de betaling van de rente en aflossing. Het verschilt per leningsoort hoe de verdeling tussen rente en aflossing is.

Kan ik de maandlasten dragen?
Voor u een lening afsluit moet u weten hoeveel u iedere maand kunt missen. Het bedrag dat u kunt missen mag niet minder zijn dan de maandlasten van een lening. U moet hierdoor wel een goed inzicht hebben in uw financiële situatie. Kijk hoeveel u aan inkomsten hebt en uitgaven. Wat overblijft na betaling van andere vaste lasten is wat u overhoudt. Als u weinig overhoudt dan kunt u geen lening dragen.