Voordat u besluit een lening aan te vragen is het slim en verstandig om eerst op het internet te lezen hoe het precies werkt. Een lening is een grote financiële verplichting. Daar moet u niet te licht over denken. De lening moet afbetaald worden volgens schema. Als u er goed over nagedacht hebt en u zeker weet dat u geld wilt lenen lees dan eerst deze tips door.

Aanvragen meerdere offertes
Op het internet zijn vele aanbieders van leningen te vinden. U kunt bij al deze kredietverstrekkers een offerte aanvragen. De aanvraag is gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast. Zo kunt u op uw gemak de rente en voorwaarden van de leningen vergelijken.

Weet hoeveel u iedere maand kunt missen
Een lening sluit u af voor een langere periode. Over de periode zit u steeds vast aan de maandelijkse betaling. Niet alleen betaalt u rente maar ook aflossing. U moet dus wel zeker weten of u dit wel kunt missen iedere maand. U wilt immers niet in betalingsproblemen raken.

Geen verplichte verzekering
Als u een lening afsluit dan wordt u vaak gevraagd of u een verzekering wilt afsluiten. Dat is niet verplicht alhoewel sommige kredietverstrekkers dat wel zo overbrengen. De verzekering zorgt er voor dat de lening afgelost wordt in het geval u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt of werkloos. U kunt zich hiervoor verzekeren maar u kunt ook kiezen voor het risico.

Online lening aanvragen
Heeft u besloten welke type lening u nodig heeft en wat uw wensen zijn over bijvoorbeeld de looptijd, dan kunt u gemakkelijk online een lening afsluiten. Om online een lening af te sluiten volgt u een aantal stappen. Het vergelijken van alle kredieten en kredietverstrekkers is de voornaamste stap. Er zijn diverse websites waarop u verschillende kredietverstrekkers van diverse kredieten met elkaar kunt vergelijken. Het vergelijken is van belang om tot de beste en voordeligste lening te komen. Niet elke lening is namelijk even geschikt voor uw situatie. Factoren waar men op moet letten zijn de rente, de looptijd en de maandelijkse aflossing.

Het invullen van uw gegevens
Als u op een website bent waar u kredieten kunt vergelijken of aanvragen, begint u met het invullen van een aantal persoonlijke gegevens over uw situatie. Dit is bedoeld om te bekijken of u in aanmerking komt voor een lening en welk bedrag u maximaal kunt lenen. De gegevens die u nodig heeft, betreffen onder meer het gewenste leenbedrag, het doel van het bedrag, uw persoonlijke gegevens en uw financiële situatie (inkomen en maandlasten) en voorkeuren. Tevens kan een mogelijke Bureau Krediet Registratie notering van invloed zijn op het leenbedrag en de aangeboden rente. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om extra jaarinkomen van uw partner op te geven. Aan de hand van uw ingevulde gegevens bepaalt de kredietverstrekker of u in aanmerking komt voor de lening en voor het gewenste leenbedrag. elke lening offerte is vrijwel altijd vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Het aanvragen van een lening offerte
Na de aanvraag voor een lening kunt u een lening offerte aanvragen. Hierin worden de rente, looptijd, maandelijkse aflossing en voorwaarden beschreven. Deze gegevens moeten in de lening offerte aanwezig zijn. Ze verschillen daarnaast nogal per aanbieder en per lening type. Door verschillende lening offertes aan te vragen kunt u de voorwaarden van verschillende kredieten met elkaar vergelijken. Hierdoor kunt u vaststellen welke lening onder welke voorwaarden voor uw situatie voordelig en verstandig is. Het is van belang de voorwaarden aandachtig door te lezen en te vergelijken. U kunt bijvoorbeeld zien hoeveel afsluitkosten u betaalt voor de lening en of extra (vervroegd) aflossen boetevrij mogelijk is. Uiteraard kunt u altijd hulp in schakelen van adviseurs.

Het ondertekenen van de offerte
Als u een keuze gemaakt heeft voor een bepaalde lening, tekent u de overeenkomst en stuurt u deze naar de betreffende kredietverstrekker. Soms moet u nog papieren meezenden, zoals legitimatie of bewijs van jaarinkomen. De kredietverstrekker ondertekent daaropvolgend tevens de overeenkomst en stuurt u een kopie. Zonder handtekeningen is de overeenkomst uiteraard niet geldig.