Er bestaan twee typen levenhypotheken; de beleggingshypotheek en de traditionele levenhypotheek. U doet twee zaken bij het afsluiten van een (traditionele) levenhypotheek:

  • U sluit een levensverzekering af.
  • U leent geld voor de aankoop van uw huis.

U betaalt hypotheekrente over het totale geleende bedrag gedurende de looptijd van uw hypotheek. U lost niets af aan schuld gedurende de looptijd, maar wel betaald u iedere maand het premiebedrag van uw levensverzekering. Het doel van de levensverzekering is om af te lossen aan het einde van de looptijd.

Twee delen: het risicodeel en het spaardeel
De premie die u betaalt voor uw levensverzekering is opgebouwd uit twee delen, namelijk; een risicodeel en een spaardeel. U spaart dankzij het spaardeel, een geldbedrag bij elkaar gedurende de looptijd van uw hypotheek. U krijgt hiervoor een gegarandeerde vergoeding. De verzekeraar schrijft daarnaast ieder jaar een extra bedrag bij, in de vorm van winstdeling bijvoorbeeld, waarvan de hoogte per jaar kan verschillen. Er kan zowel een tekort als een overschot ontstaan en heeft u dus geen zekerheid of het volledige bedrag is opgebouwd op de einddatum. Het opgebouwde bedrag wordt uitgekeerd als uw hypotheek afloopt waarna met dat bedrag uw hypotheek voor een gedeelte (of helemaal) wordt afgelost. Voor het verzekeringsdeel wordt de risicopremie gebruikt.

Het rendement staat niet vast
Het staat niet van te voren vast hoeveel uw spaargeld exact oplevert, maar dit hangt van de winstdeling af. Gewoonlijk wordt wel een zeker minimumrendement gegarandeerd. Aan het einde van uw looptijd bent u hierdoor wel verzekerd van een minimumbedrag, wat meestal ongeveer 60% van het hypotheekbedrag is. Het gerealiseerde rendement is in de praktijk meestal hoger. Het eindkapitaal is normaliter voldoende om de complete hypotheekschuld te afdragen. Het is zelfs mogelijk om extra geld over te houden. Houdt altijd in gedachten dat u wel altijd het risico loopt om te blijven zitten met een restschuld.

Voordelen:

  • U spaart meer geld bij elkaar dan uw hypotheekschuld als het rendement hoog is.

Nadelen:

  • U betaalt relatief hoge administratieve kosten.
  • Het uiteindelijke rendement kan te laag zijn om de gehele schuld mee af te lossen. In dit geval kunt u uiteindelijk blijven zitten met een restschuld.