Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met een spaarhypotheek hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om met de spaarhypotheek rente af te trekken van de belasting. Zonder belastingaftrek is de spaarhypotheek nog steeds te kiezen.

U betaalt bij een spaarhypotheek alleen een maandelijkse hypotheekrente over het geld dat u geleende heeft, u lost dus niks af. U lost pas af aan het einde van de looptijd van uw hypotheek. U betaalt dan in één keer het geleende bedrag terug. U sluit een spaarverzekering af om ervoor te zorgen u tegen die tijd de beschikking heeft over dat bedrag. U spaart het bedrag bij elkaar middels deze spaarverzekering.

De aflossing van de hypotheek is een garantie
U betaalt iedere maand een verzekeringspremie. Deze is opgebouwd uit twee delen; een spaardeel en een risicodeel. De risicopremie wordt voor het verzekeringsdeel gebruikt en het spaardeel zorgt voor een gegarandeerd geldbedrag. U bent er altijd van verzekerd dat u uw hypotheek kunt aflossen aan het einde van de looptijd. De reden hiervan is dat de hoogte van de spaarpremie zodanig wordt vastgesteld dat het spaarsaldo inclusief de hypotheekrente, aan het einde van de looptijd, gelijk is aan de hypotheekschuld.

De woonlasten blijven gelijk tijdens de looptijd
Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente even hoog als de spaarrente. U betaalt iedere maand een hoger hypotheekrentebedrag over het geleende geld, als de hypotheekrente toeneemt. Omdat automatisch tevens de spaarrente omhoog gaat, hoeft u echter minder premie te afdragen. Zelfs als de hypotheekrente varieert blijven uw maandlasten hierdoor redelijk constant.

Voordelen:

  • Het kapitaal, dat u al sparend opbouwt, is geheel belastingvrij.
  • U bent er van verzekerd dat u het gehele hypotheekbedrag bij elkaar spaart.
  • Zelfs als de hypotheekrente stijgt zijn uw kosten van wonen vrij stabiel.

Nadelen:

  • Als de spaar- en hypotheekrente laag is bent u relatief duur uit.
  • U spaart nooit meer bij elkaar dan het hypotheekbedrag.
  • De koppeling tussen spaarrekening en hypotheek biedt u weinig flexibiliteit.