Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met een spaarbeleggingshypotheek hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om met de spaarbeleggingshypotheek rente af te trekken van de belasting. Zonder belastingaftrek is de spaarbeleggingshypotheek nog steeds te kiezen.
Een combinatie van een beleggingshypotheek en een spaarhypotheek is de hybride hypotheek. Dit is tevens de reden waarom een hybride hypotheek vaak een combinatiehypotheek of spaarbeleggingshypotheek wordt genoemd. U betaalt bij een spaarhypotheek alleen iedere maand de hypotheekrente over het geld dat u geleend heeft, waardoor u dus niks aflost. Het aflossen doet u pas aan het einde van de looptijd van uw hypotheek. U betaalt dan namelijk het geleende bedrag in één keer terug. Het is de bedoeling dat u dit bedrag in de tussentijd bij elkaar hebt gebracht. Dit doet u door te sparen en/of te beleggen, zoals de naam ongetwijfeld al doet vermoeden.

Waaruit bestaat de premie?
U betaalt een maandelijkse premie, die bestaat uit twee delen; een risicodeel en een spaardeel. Het risicodeel omvat een premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Er wordt een verzekeringsbedrag uitgekeerd, mocht u komen te overlijden aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Uw hypotheek zal worden afbetaald met dit bedrag. Uw nabestaanden hebben de mogelijkheid om in de woning te blijven wonen.

Met het beleggingsdeel of spaardeel, spaart en/of belegt u om het geleende bedrag bij elkaar te sparen. U kunt heen en weer switchen tussen sparen en beleggen gedurende de looptijd van uw hypotheek. als de hypotheekrente laag is en de aandelenkoersen aan het stijgen zijn, dan kunt er ervoor kiezen om het premiebedrag te laten beleggen. Verwacht u aan de overige kant een minder gunstig beursklimaat, dan kan kiest u zonder problemen voor de zekerheid van sparen.

Voordelen:

  • Fiscaal aantrekkelijke hypotheeksoort.
  • U bepaalt zelf hoe uw premie wordt gebruikt (flexibiliteit).
  • De hypotheek kan bij goede beleggingsresultaten meer opleveren dan het bedrag dat u nodig heeft.

Nadelen:

  • U kunt geld tekort komen om de hypotheeklening terug te afdragen, als de beleggingsresultaten tegenvallen.
  • U leent, belegt, spaart en verzekert bij dezelfde bank. Het is om deze redenlastig om tussentijds over te stappen naar een overige geldverstrekker.
  • Het kan een kostbare onderneming zijn om te switchen tussen beleggen en sparen.