Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om met een aflossingsvrije hypotheek hypotheekrente af te trekken. Het is vanaf deze datum echter niet meer mogelijk om met de aflossingsvrije hypotheek rente af te trekken van de belasting. Zonder belastingaftrek is de aflossingsvrije hypotheek nog steeds te kiezen.

U lost bij een aflossingsvrije hypotheek niets af. U betaalt echter iedere maand hypotheekrente over het geleende bedrag. U dient het geleende bedrag in één keer terug te afdragen als de hypotheek afloopt.

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek
U blijft gedurende de gehele looptijd hypotheekrente afdragen over het totale geleende bedrag, omdat u niets aflost bij een aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast heeft u met de aflossingsvrije hypotheek de laagste maandlasten, in vergelijking tot overige hypotheeksoorten. U betaalt geen aflossingen en geen afbetaling van premies. Er staat echter wel wat tegenover. U moet er namelijk zorg dragen dat u de lening na afloop van de looptijd aflost.

Einde van de looptijd
U moet het geleende bedrag aflossen aan het einde van de looptijd die maximaal 30 jaar duurt. Dit kan bijvoorbeeld door zelf het benodigde geld in de tussentijd bijeen te sparen of door uw woning te verkopen. Het is meestal mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Voordelen:

  • Deze hypotheeksoort is vrij simpel en daardoor makkelijk met overige hypotheken te combineren.
  • De maandlasten zijn lager dan bij overige hypotheeksoorten.

Nadelen:

  • Soms wordt er door de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld.
  • Het maximale bedrag dat u afbetalingsvrij kunt lenen ligt altijd ruim onder de verkoopwaarde van de woning.
  • U bouwt geen kapitaal op omdat u tevens niets aflost.