Volgens de Nibud en het NHG hangt de maximale hypotheeknorm af van de stand van de hypotheekrente op de geldmarkt en het jaarinkomen. In die zin is de hoogte van het jaarinkomen erg van belang. Met hogere jaarinkomens kan er namelijk relatief meer geleend worden aangezien deze meer belastingvoordeel hebben.

Rente op de geldmarkt
De hoeveelheid dat je kunt lenen wordt tevens bepaald door de hypotheekrente op de geldmarkt. Je kunt namelijk bij een lage hypotheekrentestand meer lenen dan bij een hoge hypotheekrentestand. Het maximale hypotheekbedrag kan variëren van drie keer het bruto jaarinkomen en een hoge hypotheekrentestand tot ruim 5.5 keer het bruto jaarinkomen, bij een jaarinkomen van meer dan €100.000,- en een lage hypotheekrentestand.

Verschillende normen
Om de maximale hypotheek uit te rekenen gebruiken verstrekkers van hypotheken vaak eigen normen. Hierdoor komen ze vaak op een hoger bedrag uit dan volgens de Nationale Hypotheek Garantie normen. Om NHG te krijgen is het echter benodigd om uit te gaan van de NHG norm. Bij het afsluiten van een hypotheek gaat het hen vooral om het eigen risico dat ze lopen. Het is voor jou dus erg goed opletten of je de maandlasten van deze hogere hypotheken wel kunt afdragen. Hiervoor kun je nooit terughoudend genoeg zijn.