Sinds 2001 is alleen hypotheekrente voor de eerste woning totaal af te trekken van de belasting. Als je meer woningen hebt dan mag je alleen de hypotheekrente van je eerste woning van de belasting aftrekken. Voor alle overige kredieten is het fiscaal aftrekken afgeschaft zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

De maximale hypotheekrente
Kredietverstrekkers zijn volgens de wet verplicht niet lager dan een bepaald hypotheekrentepercentage te vragen. Dit is het maximale hypotheekrentepercentage. Dit percentage is de wettelijke hypotheekrente dat op dat moment geldt plus een verhoging van 12 procent.

Het effectieve hypotheekrentepercentage
Bij het effectieve hypotheekrentepercentage zijn alle kosten van de lening opgenomen in de hypotheekrente. Om kredieten met elkaar te vergelijken is dit percentage het makkelijkst om vergelijkingen te maken. Je kunt dan het verschil uitzonderlijk goed opmerken.

De vertragingsrente
Als je niet aflost of je niet aan de afspraken houdt die je hebt gemaakt met de kredietverstrekker kan deze een vertragingsrente vragen. De kredietverstrekker loopt iedere maand inkomen mis als je niet betaald. De vertragingsrente mag niet hoger zijn dan het hypotheekrentepercentage dat in de overeenkomst van de lening staat.

Het belang van de hypotheekrente
Degene die de hypotheek verstrekt berekend de hypotheekrente over het geleende bedrag voor uw huis. Om hypotheken onderling te vergelijken is dit een erg goede maatstaaf, maar zeker niet het voornaamste aspect bij het zoeken naar een hypotheek. Er zijn namelijk veel meer factoren die van groot belang zijn bet het afsluiten van een hypotheek, behalve de hypotheekrente. Het is van groot belang dat het totale hypotheekproduct perfect past bij uw privé omstandigheden en dat deze natuurlijk tevens klopt.

Ongunstige voorwaarden bij een lage hypotheekrente
Logischerwijs wilt u er na 10 jaar niet achter komen dat er ongunstige voorwaarden vastzitten aan uw hypotheek. Met name bij hypotheken met een lage hypotheekrente gebeurt dit vaker dan u denkt. Vervroegd aflossen leidt tot een forse boete, tevens al heeft de hypotheek een lage hypotheekrente. Daarnaast is dit voor vele personen tevens financieel niet mogelijk.